De regulă, copii din situații vulnerabilă nu sunt pregătiți pentru a se integra în societate și de a deveni adulți responsabili. Motivele sunt multe, dar Asociația Obștească ”PRODOCS” își propune de a eradica, treptat, impedimentelor care stau în fața copiilor, și de a le oferi oportunitatea de a dobândi cunoștințele și abilitățile necesare pentru viață, de a avea acces la instrumentele care pot fi aplicate în timp real pentru a obține o profesie și un loc de muncă. 

Activități:

1. Sesiune de informare pentru copii și tineri referitor la carieră.

2. Sesiuni de formare a abilităților de viață și trai independent

3. Sesiuni de orientare profesională și vocațională cu implicarea psihologilor, specialiștilor în orientare profesională și diferitor profesioniști.

4. Vizite de studiu la agenți economici pentru a familiariza cu specificul muncii, profesiile cotate pe piață etc.

Scopul activităților este de ajuta tinerii să decidă siguri parcursul care îl aleg în viață, să fie responsabili pentru drumul ales.

În vara și toamna anului 2019, am organizat o serie de activități de orientare profesională în colaborare cu Fundația Filantropică ”Open Gates”, adresate copiilor din centrele de plasament. Aceste activități au inclus vizite la diverse instituții și companii, oferind copiilor oportunitatea de a explora diferite domenii profesionale și de a interacționa cu profesioniști din diverse industrii.

Printre aceste vizite s-au numărat excursii la Jurnal TV, unde copiii au avut ocazia să înțeleagă procesele din spatele producției televizuale și să interacționeze cu profesioniștii din industrie. De asemenea, am organizat vizite la Fabrica de înghețată ”Sandriliona”, unde copiii au putut să afle mai multe despre procesul de fabricație a înghețatei și să înțeleagă modul în care funcționează o afacerede producție.

În plus, copiii au avut oportunitatea să viziteze Uzina de pompe Moldovahidromaş S.A. și S.A.”Franzeluța”, unde au putut să descopere lumea ingineriei și să învețe mai multe despre funcționarea și fabricația diferitelor echipamente.

De asemenea, am organizat întâlniri cu artiști ai Teatrului de Păpuși ”Licurici”, oferind copiilor o perspectivă asupra domeniului artistic și a posibilităților de carieră în acest domeniu creativ.

Aceste activități au avut ca scop să ofere copiilor o experiență practică și interactivă în diverse domenii profesionale, să le stimuleze curiozitatea și să le ofere o viziune mai amplă asupra posibilităților de carieră. Prin aceste întâlniri și excursii, am încurajat explorarea și descoperirea intereselor și aptitudinilor individuale ale copiilor, în vederea orientării lor profesionale și vocaționale viitoare..

În 2020, din cauza pandemiei, activitățile de orientare vocatională au fost desfășurate în cele 7 centre de plasament partenere, cu prezentarea și vizualizarea materialelor informative referitoare la diverse profesii. La aceste activități au participat 87 de copii cu vârsta cuprinsă între 9 și 16 ani, având ca scop familiarizarea lor cu diferitele domenii profesionale și facilitarea procesului de explorare a intereselor și aptitudinilor în vederea alegerii unei cariere potrivite pentru viitorul lor.

In 2023, 85 de copii au avut oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile necesare pentru traiul independent, în cadrul unor activități de orientare profesională și vocațională.

În cadrul acestor activități, am organizat 13 vizite la antreprenori locali, oferind copiilor oportunitatea de a explora posibilitățile reale de angajare după absolvire. Aceste vizite au avut loc la diverse companii și instituții locale, unde copiii au avut șansa să afle mai multe despre diferite domenii de activitate și să interacționeze direct cu profesioniștii din aceste domenii.

Printre vizitele organizate s-au numărat:

Fabrica de confecții Romanița din Hîncești, unde copiii au avut ocazia să afle mai multe despre procesul de producție și despre posibilitățile de angajare în industria textilă.

Fabrica de pâine și produse de patiserie și cofetărie “Budăi” din Telenești
, unde copiii au putut să înțeleagă procesul de fabricație a produselor de panificație și să exploreze posibilitățile de carieră în industria alimentară.

Spălătoria auto performantă din Drochia
, unde copiii au avut ocazia să descopere procesele și tehnologiile din industria auto și să afle mai multe despre posibilitățile de angajare în acest domeniu.

Saloane de frumusețe pentru coafuri și manichiură
, unde copiii au putut să exploreze domeniul frumuseții și să înțeleagă cerințele și oportunitățile de carieră în industria de înfrumusețare.

Stația de pompieri din Anenii Noi,
unde copiii au avut oportunitatea să afle mai multe despre munca și responsabilitățile pompierilor și să exploreze posibilitățile de angajare în domeniul protecției civile și al serviciilor de urgență.

Vizita la  Magazin Febaco Glodeni, în scopul dezvoltării abilităților de identificare și practicare a unor concepte de antreprenoriat, inițierea afacerii, remunerare materială, salariu, rezultat al muncii.

Prin aceste vizite, copiii au avut șansa să exploreze diverse domenii profesionale și să își contureze mai bine interesele și pasiunile în vederea alegerii unei cariere potrivite pentru ei în viitor. Aceste experiențe practice au fost esențiale pentru orientarea lor profesională și vocațională și pentru pregătirea lor pentru viitorul loc de muncă.